سوال اکثر دانشجوهایی که بهشون ریاضیات دانشگاهی آموزش میدم…
این سوالیه که اکثر دانشجویانی که بهشون ریاضیات دانشگاهی آموزش میدم از من میپرسن. راستش برای جواب دادن به این سوال باید یه سری توضیحات بدم. ببینید اکثر دروس مثل ریاضیات دانشگاهی.و حتی سرفصل دروس دانشگاهی کپیبرداری شده از سیستم آموزشی غرب هست. حداقل توی رشتههای مهندسی که کاملاً از اونور کپی شده. و حتی منابع درسی یا نویسندهشون خارجیه یا اگر هم یه ایرانی نوشته از علم اونور استفاده کرده.
برای جایگذاریهای علمی مینویسن x=3 نمینویسن ۴=پ ! چون علمش ترجمهایه. یا مثلاً برای اندازهگیری اعشار از سیستم دهدهی استفاده میکنن نه مثل ریاضیدانان قدیمی و مشهور ایرانی که از دقیقه و ثانیه استفاده میکردن. (امثال خوارزمی و خیام به جای مثلاً ۲.۸۷ از عبارت ۲ واحد و ۵۲ دقیقه و ۱۲ ثانیه استفاده میکردن که این روش قابلیت ارائه مقادیر به صورت دقیقتر رو هم داشت). وقتی اونا دارن از این درسها استفاده میکنن.و باهاش تکنولوژی میدن بیرون. یعنی نحوه استفادهش رو بلدن ولی چرا ما با خوندن همون درسها نمیتونیم.کارهایی که اونا میکنن رو انجام بدیم؟
مثال..
مثالی که همیشه برای دانشجوها میزنم اینه.که توی خارج از ایران به ندرت یه جوان بیست و خوردهای ساله پیدا میکنید که دانشجوی دکترا باشه. ولی اینجا اکثر دانشجوهای دکترا خیلی جوون هستن. اونور وقتی لیسانس رو میگیرن میرن کار میکنن. بعدش که به یه زمینهی تخصصی علاقهمند شدن برای یادگیری اطلاعات تخصصیتر توی اون زمینه میرن فوقلیسانس هم میخونن. تا توی کارشون موفقتر ظاهر بشن.
لیسانس در واقع یه دوره عمومی هست که نمیشه توی زمینههای مختلفِ اون علم توش تخصص خاصی پیدا کرد. و برای تخصص باید فوق لیسانس خوند. دکترا رو هم افرادی میخونن که اکثراً میخوان استاد دانشگاه بشن. و کار آکادمیک رو دوست دارن. ولی اینجا دانشجوها مقاطع تحصیلی رو پشت سر هم و بلافاصله طی میکنن. و شاید اصلا ندونن به چه زمینه تخصصی علاقه دارن یا اینکه توی آینده میخوان چیکاره بشن!. فکر میکنن چون الان نمیدونن به چی علاقه دارن ترجیح میدن به درس خوندن ادامه بدن تا اینکه بعداً مجبور باشن به همون کار علاقه پیدا کنن!!. و این میشه که خیلی از درسها به درد نمیخوره.
راستش بسیاری از صنایع دنیا توسط لیسانسها داره میچرخه. شرکت خودرسازی مرسدس بنز مهندسهای طراحش اکثراً لیسانس هستن. شاید در ردههای بالاتر مدیریتی چند تا فوقلیسانس و دکترا هم برای هدایت لیسانسها.به طرح های مورد نظر شرکت استخدام شده باشن. ولی کارهای اصلی و طراحیها و محاسبات توسط مهندسین لیسانس انجام میشه.
نظر من…
(زیاد در موردش فکر کردم و تجربهش رو دارم پس الکی نتیجهگیری نمیکنم!) اونا سعی میکنن همه درسهاشون مخصوصا ریاضیات دانشگاهی رو خوب بخونن و بعداً چون برای اون درس زحمت کشیدن، قدرش رو میدونن. و سعی میکنن بهترین استفاده رو از چیزی که بلدن و برای یادگیریش تلاش کردن، بکنن. هر کسی اگه قدر چیزی رو که داره رو بدونه میتونه ازش بهترین استفاده رو بکنه.
من یه کتاب دیدم به نام «قدم صفر کامپیوتر» این کتاب ابتدائیترین و سادهترین کارها برای شروع کار با کامپیوتر رو توضیح داده حتی نحوه پیدا کردن دکمه روشن و خاموش! یکی مثل من و شما با خوندن این کتاب هیچ چیز جدیدی یاد نمیگیریم پس ما هم میتونیم این کتاب رو بنویسیم. ولی برای این اطلاعات اولیه خودمون ارزش قائل نیستیم و شروع به نوشتن نمیکنیم. اما نویسنده این کتاب برای این اطلاعات خودش ارزش قائل بوده و کتابی رو نوشته که الان به چاپ سی و چندم رسیده!!!
شانسی که من داشتم این بود که دوره لیسانس و فوقلیسانس سعی کردم همه درسها رو مثل ریاضیات دانشگاهی خوب یاد بگیرم. (البته اون موقع تحلیل الان رو نداشتم به همین خاطر میگم شانس داشتم). من از اونایی بودم که تو روم بهم میگفتن لطفا جزوه بده کپی کنیم یا تمرینات رو بده ما هم بنویسیم، پشت سر میگفتن خرخون!!
در نهایت
در نهایت اتفاقی که افتاد این بود که من برای اینکه از اطلاعات خودم نهایت استفاده رو ببرم تصمیم گرفتم کار آموزش ریاضیات دانشگاهی رو شروع کنم. و تا الان تمامی درسهای تخصصی مکانیک در دوره لیسانس رو تدریس خصوصی.و نیمهخصوصی کردم. حتی آخرین درسهای اختیاری ترم آخر هم که چند بار.بیشتر نشده کسی از من بخواد براش تدریس کنم ولی حتی اونا رو هم.حداقل ۲ بار تدریس خصوصی کردم و این دلیلی نداشت.جز اینکه درسهای دانشگاه رو با علاقه خوندم و یاد گرفتم. و به دلیل اینکه برای یادگیریشون تلاش زیادی کرده بودم. برای اطلاعات خودم ارزش قائل بودم. اون دوستانی که اکثر درسها رو فقط پاس کردن بعداً مجبور به انجام کارهایی شدن که شاید علاقهای بهش ندارن.
و اما نتیجه گیری…
پس نتیجه میگیریم اگه برای یادگیری هر درسی تلاش زیادی بکنید،.قطعاً میتونید در آینده ازش خوب استفاده بکنید، حداقلش اینه که میتونید آموزشش بدید (مثل کاری که من دارم میکنم و ازش کاملاً راضیام) به حرف اونایی هم که میگن فلان درس و بهمان درس به درد نمیخوره توجه نکنید، اونا اگه آدمای موفقی بودن اینقدر منفیباف نبودن! چقدر عالی میشه که توی تمام درسها تخصص داشته باشید.تا در آینده موفقتر باشید و در زمینههای بیشتری قابلیت پیشرفت و موفقیت رو داشته باشید. بهتون قول میدم اگه همه درسها رو خوب بخونید هیچوقت پشیمون نمیشید.و اتفاقاً در آینده یه دعایی در حق من هم میکنید که این توصیه رو براتون داشتم!
شاد و پیروز باشید