تعیین اکسترممهای مطلق:
اکسترممهای مطلق در یک بازه یعنی مقادیری از تابع که از دیگر مقادیر تابع در آن بازه بیشتر (یعنی ماکزیمم مطلق) یا کمتر (یعنی مینیمم مطلق) باشند. در شکل زیر این موضوع نمایش داده شده است:
ملاحظه میکنید که اکسترمم مطلق میتواند هم در اکسترمم نسبی اتفاق بیفتد.و هم در ابتدا و انتهای بازه،. پس برای یافتن اکسترممهای مطلق یک تابع در یک بازه ابتدا نقاط بحرانی تابع ( یا مخرج
مساوی صفر ) را یافته.و مقدار تابع در نقاط بحرانی و نقاط ابتدا و انتهای بازه یافته.و با یکدیگر مقایسه میکنیم. بیشترین مقدار، ماکزیمم مطلق و کمترین مقدار،. مینیمم مطلق تابع در آن بازه است.
همانگونه که از شکل بالا مشخص است، اکسترممهای نسبی یک تابع میتوانند مطلق نیز باشند یا نباشند.و.اصولاً اکسترممهای نسبی را نسبت به یک همسایگی کوچک از تابع در اطراف همان نقطه میسنجند ولی اکسترممهای مطلق نسبت به کل بازه سنجیده میشوند. یعنی ماکزیمم مطلق باید بزرگتر یا مساوی مقدار تابع در تمام نقاط بازه باشد ولی ماکزیمم نسبی.کافیست بزرگتر یا مساوی مقدار تابع در یک همسایگی هر چند کوچک در اطراف خود باشد. به همین ترتیب مینیمم مطلق باید کوچکتر یا مساوی مقدار تابع در تمام نقاط بازه باشد.ولی مینیمم نسبی کافیست کوچکتر یا مساوی مقدار تابع در یک همسایگی هر چند کوچک در اطراف خود باشد.
این آموزش را نیز مطالعه کنید: مشتق مراتب بالاتر
مثال: اکسترممهای مطلق تابع
را بر بازه
بیابید.
حل: گفتیم که اکسترممهای مطلق تابع یا در نقاط بحرانی هستند.یا در نقاط ابتدا و انتهای بازه. ابتدا نقاط بحرانی تابع را مییابیم:
سپس مقدار تابع را در نقاط بحرانی و نقاط ابتدا و انتهای بازه یافته.و مقادیر به دست آمده را با یکدیگر مقایسه میکنیم:
پس ماکزیمم مطلق در این بازه و مینیمم مطلق
است.
تمرین: اکسترممهای مطلق تابع را بر بازه
بیابید.
برای دانلود این آموزش به صورت pdf ، روی لینک زیر کلیک کنید:
برای مشاهده لینک باید وارد سایت شوید. اگر هنوز عضو سایت مسیرفردا نشدهاید، همین الان عضو شوید و از آموزشهای رایگان استفاده کنید